2012. július 24., kedd

Cukkinis lepény

 

Járunk a gyerkőcömmel egy BabaMama klubba, ahol természetesen a sütés-főzés is előkerül szinte minden alkalommal. Ott hallottam ezt a receptet, amit persze rögtön ki kellett próbálnom.

Sűrű palacsinta tészta, amibe kerül még túró és reszelt cukkini. Lepényként olajban kisütve. Ugye, hogy semmi ördöngőség?

A hozzávalók sorrendjén egy kicsit változtattam, de pikk-pakk  kész voltam a tésztával.

DSC01799
25 dkg túrót villával áttörtem
2 tojást hozzáadtam
tejet, lisztet ránézésre adagoltam
közepes cukkinit lereszeltem, besóztam, majd az előző masszához adtam.

A sütés egy kicsit hosszadalmasabb volt, de kisfiam úgy ette egyiket a másik után, hogy öröm volt nézni.

Néhány szeletet eltettem másnapra, de akkor már nekem nem annyira ízlett. Frissen a legjobb. Egy tartalmasabb leves után kiváló csemege.

2012. július 18., szerda

Itt a cukkini szezon…


Kamaszkoromban nem rajongtam túlságosan a cukkiniért, de megettem. Mondjuk nem túl sok elkészítési módot ismertem: az egyik a rántott formája, ami már gondolatban is macerásnak tűnik számomra az egyesével történő bepanírozásával és kisütésével, amivel persze az egész lakás olajszagú. A másik pedig a cukkinis lecsó, amibe belekockázzuk és ízre majdnem olyan, mintha paprika lenne (legalábbis minket azaz inkább öcsémet annak idején így akartak meggyőzni a lecsó finomságáról és hagyományos voltáról Mosolygó arc )

Azóta már szeretem a cukkinit és többféleképpen elkészítve ettem már, amit majd igyekszem mind összegyűjteni, csak hogy jövőre se feledkezzek meg róluk. Mert a cukkini finom, egészséges és itt van a szezonja. Juhéé

Ennek az ételnek nem is tudom mi a neve. Legyen mondjuk Cukkinis csirke
Az elkészítése igazán könnyű és pillanatok alatt megvan (leszámítva a főzés idejét….)


DSC01777

Hozzávalók (3-4 főre):
2 filézett csirkemell
1 nagyobb fej hagyma
1 közepes cukkini vagy 2-3 saláta cukkini
2 szál répa
tejszín, vagy tejföl
só, bors

 

A cukkinit megtisztítom és nagylyukú reszelőn lereszelve sóval megszórva hagyom állni. A hagymát felkockázom és üvegesre pirítom, a csirkemellet szintén felkockázom és a dinsztelt hagymára teszem egy kis sóval megspékelve, majd fehéredésig sütöm. Felengedem vízzel és hagyom, hogy félig megpuhuljon. Közben a répát is megtisztítom és szintén nagylyukú reszelőn lereszelem. Mikor már félig kész a hús rárakom a zöldségeket és fedő alatt puhára főzöm. Szükség szerint ízesítem, majd a végén tejszínnel vagy tejföllel behabarom.

Mivel én tejföllel sűrítettem, ezért rizst főztem hozzá, de ha tejszínnel készítem legközelebb biztos tésztát főzök.