2013. január 22., kedd

52 hét–52 Édesség: 2. hét–Citromtorta


Tudom, egy kicsit elkéstem két bejegyzéssel, de igyekszem jobban odafigyelni. Igazából a finom nyalánkságok elkészítésével és elfogyasztásával nem vagyok elmaradva, csak hát a napok oly gyorsan telnek, hogy néha azt veszem észre, hogy már megint eltelt egy hét!
Szegény citromtorta sem a legelőnyösebb oldalát mutatja a berepedezett szélével, de legalább kép készült róla, mert egyébként gyorsan elfogyott és úgy kértem meg férjecskémet, hogy az utolsó szelet elfogyasztása előtt ugyan kapja már lencsevégre. Így esett, hogy most nem a szépségre, hanem az isteni citromos ízre kell hivatkoznom, hogy elcsábítsalak  az elkészítésére.
DSC02961
Könnyű elkészíteni, egyedül az elkészítési idő hosszát tudnám rossz tulajdonságának megemlíteni, de ez sem olyan vészes.
A tészta hozzávalói:
150 g liszt
25   g cukor
125 g apró darabokra vágott vaj
1    ek víz
A hozzávalókat gyúrjuk össze, majd csavarjuk folpackba és fél órára tegyük hűtőbe.
Enyhén lisztezett gyúródeszkán nyújtsuk ki a tésztát és nyomkodjuk a 24 cm átmérőjű tortaformába. Szurkáljuk meg villával az alját, s további 30 percig pihentessük hideg helyen.
Tegyünk a tésztára sütőpapírt és sütőbabot. 190°C-ra előmelegített sütőben süssük 15 percig, majd vegyük le a sütőbabot és további 15 percig süssük a tésztát.
A töltelék hozzávalói:150 g tejszín
100 g cukor
4       tojás
3 citrom reszelt héja
180 ml citromlé
porcukor a tetejére
A töltelékhez keverjük ki a megadott hozzávalókat, majd öntsük a tortaformába. A süteményt süssük 20 percig, míg a töltelék meg nem szilárdul. Majd hagyjuk kihűlni, tálalás előtt szórjuk meg porcukorral. Ha túl sütjük, akkor berepedezik a teteje.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése