2012. február 1., szerda

A hónap sütije: Brownie


Imádom a sütiket és nemcsak enni, hanem készíteni is. Arra gondoltam, hogy hónapról hónapra közzéteszek egyet, ami nagy kedvencünk lett.

Az idei első nagy sikerű újdonságunk a Brownie. Szilveszterre sütötte az egyik barátnőm ezt a fenséges csokicsodát. Amikor a telefonba említette mit fog készíteni tartással fogadtam, de amint  megettem az első falatot tudtam, hogy ilyet én is fogok készíteni. Pedig nem vagyok egy nagy csoki imádó és ebbe aztán kell kakaó…
DSC00858
A kép nem élethűen adja vissza a valóját, de talán így is csábít. Mosolygó arc  A recept pedig a következő.
Brownie süti
Hozzávalók:
1 bögre (2 dl) víz,22 dkg vaj vagy sütőmargarin, 4 evőkanál keserű kakaópor, 2 bögre (4 dl)finomliszt (kb. 25 dkg.), 2 bögre (4 dl) kristálycukor (kb.40 dkg), 1 evőkanál szódabikarbóna,fél bögre (1 dl) natúr joghurt, 2 tojás, 1 csomag vaníliás cukor
A tepsi kikenéséhez
2-3 dkg vaj vagy sütőmargarin
A tetejére
12 dkg vaj vagy sütőmargarin, 4 evőkanál keserű kakaópor, 6 evőkanál natúr joghurt, 1 bögre (2dl) porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 bögre (2 dl) durvára vágott dió
Elkészítése
Vízben felforralom a vajat és a kakaót, majd a tűzről lehúzom. A lisztet a cukorral és a szódabikarbónával összeforgatom, az előzőekhez keverem. Ezután kerül bele a joghurt, a tojás és a vaníliás cukor. Kivajazott tepsibe simítom és előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (200 C, légkeveréses sütőben 180 C) kb. 20 percig sütöm.
A tészta tetejére valókat a dió kivételével megmelegítem. Amikor a cukor felolvadt benne, akkor keverem bele a diót. Ezt a masszát egyenletesen a kisült tészta tetejére kenem, s csak akkor szeletelem fel a süteményt, amikor ez a bevonat megszilárdult rajta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése